Video picot i anou

Sabina 2.0

Si vols saber una mica més, ens pots seguir aquí també:


 

Patrocinador

Portal patrocinat per:

Butlletí sabinaire

La Sabina

L’Associació per la Salvaguarda de la Biodiversitat i la Natura “La Sabina” ha nascut per treballar a favor de la conservació de la biodiversitat i la natura en tots els seus àmbits.

Un dels eixos que vertebren les activitats i les accions, és la cura de les aus silvestres, realitzant tot tipus d’activitats que promouen la estima i la preservació d’aquest patrimoni.

Des de fa més de dos anys, els membres de La Sabina estem promovent entre d’altres:

  • Rutes ornitològiques.
  • Activitats d’observació i coneixement de la natura i dels diferents ecosistemes,
  • Rehabilitant espais on gaudir de la biodiversitat.
  • Promovent a la vegada activitats turístiques i lúdiques no agressives per gaudi en l'observació de la natura en general i de la fauna salvatge en particular.

Enguany seguim treballant amb la mateixa il·lusió però amb molta més força! El treball comunitari i el treball en xarxa està formant part de la nostra realitat associativa: estem arribant allà on abans era impensable.

El portal de La Sabina, les seves comunitats temàtiques i la seva escola virtual són ara per ara unes eines estratègiques per aconseguir les finalitats fundacionals. Us hi esperem!

 

Mitjana (7 Vots)
16875 visites,
Extracte

Resum del butlletí

El butlletí de La Sabina té tres seccions:

  • L'entrevista destacada: secció en format entrevista a personatges d'especial interès pels diferents àmbits de treball de l'associació.
  • Experiència: secció destinada a captar les experiències de persones implicades en el món de la natura i protecció de la biodiversitat.
  • La notícia del mes: secció per destacar l'activitat, la notícia, l'acte i/o acció més rellevant.

 

Mitjana (4 Vots)
19237 visites,
Estrevistant...

Entrevista destacada

Entrevista a Steve West, Ecòleg per la Universitat d'East Anglia. Guia de Natura i Educador Mediambiental. Autor de 2 llibres propis sobre els ocells de Catalunya (en anglès). Coautor de “Els ocells de la Plana de Lleida”. Director de BirdingInSpain – portal de turisme ornitològic.

 

Redacció La Sabina: Hola Steve, després d’analitzar una mica tota la teva trajectòria naturalista i ornitològica, quins creus que són els reptes actuals?

Steve West: Hola Patrícia. Diria que un repte personal és fer entendre a la gent que els ocells són més que bitxos amb plomes. Vull dir que representen hàbitats, ecosistemes, formes de vida tradicional, cultura rural, biodiversitat i molt més. Formen part de nosaltres, de la nostra identitat i és vital, i en interés propi, que puguessin continuar compartint una mica d’espai en el planeta amb nosaltres.

R: Des del punt de vista del turisme ornitològic, què ens proposaries? Una zona, un itinerari, un racó… Què ens suggereixes?

S: La zona de La Noguera està molt bé! Tens muntanyes, secans i rius i per tant un alt índex de biodiversitat en un espai bastant reduït. Per exemple si vas des de Montsonís als secans de Bellmunt pots veure força espècies d’ocells moltes d’elles emblemàtiques com ara l’àguila cuabarrada, el sisò, el gaig blau, l’esparver cendròs, l’aufrany, etc.

R: Què opinen totes aquelles persones que han vingut a gaudir dels hàbitats i aus que els hi fas descobrir?

S: De vegades les ajudo a obrir els ulls a una altre món, i a partir de la nostra visita es comencen a mirar els ocells i la natura per ells mateixos. Hi ha moltes persones que gaudeixen no només dels ocells si no de tota l’experiència d’estar en uns indrets naturals encantadors; gaudeixen de les vistes, dels sons, olors i d’estar voltats de natura.

R: Has notat algun canvi “actitudinal” i/o de consciència vers la protecció i cura de la nostra biodiversitat?

S: He notat que s’ha assimilat la necessitat de protecció de la biodiversitat com un discurs obligatori en moltes entitats privades i públiques. Això està bé, però em sembla que falta el poder de convicció en moltes esferes i també fa falta més acció urgent i efectiva per parar la pérdua de biodiversitat que estem vivint actualment.

R: Què és el més t’apassiona d’aquest meravellós món de les aus i voldries compartir?

S:El més apassionant és sortir amb tots els sentits disposats a descobrir el món natural que ens envolta. Buscar aquells moments íntims, que només són per nosaltres, i també altres moments i experiències per compartir. Personalment un dels factors que més m’agrada de mirar dels ocells és el de no saber el que t’espera abans de sortir: que sempre hi haurà sorpreses.

Mitjana (6 Vots)
19900 visites,
Experimentant...

Experiència

El passat 7 de maig van néixer les primeres òlives al Castell de Montclar. El castell està situat al poble de Montclar, a la comarca de l'Urgell.

És el castell més antic de la zona, declarat Monument Històric i Artístic de caràcter nacional. Els De Miguel ofereixen la seva fortalesa als visitants ansiosos de viatjar en el temps. Un viatge fins a l’època de la reconquesta. La repoblació cristiana del territori està en joc i el Castell de Montclar defensa la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la ‘Nova’... La història ha quedat per sempre més, escrita entre les pedres del castell.

I en aquest entorn tan formidable han nascut les òlives. Ramon Orpinell, membre de La Sabina i director de Castells de Lleida, va poder fer el seguiment de les aus nascudes i ens explica que "la gran capacitat reproductora d'aquestes aus tan espectaculars fa que pugui recuperar-se amb relativa rapidesa. Tot i que hi ha molts indrets en que està desapareixent, possiblement degut a la desaparició de velles construccions on aquestes aus acostumen a criar".

Mitjana (4 Vots)
17733 visites,
Informant...

Notícies del mes

Primer voltor negre català

El passat 16 de juliol va ser un gran dia a la Reserva Nacional de Caça de Boumort: es va presenciar l'anellament del primer voltor negre nascut a Catalunya. El voltor, anomanetat Gali, va néixer el passat 25 d'abril. Segons els experts totes les previsions són positives, creuen que el poll començarà a volar a finals d'agost. El procés d'anellament va ser dut per tècnics de Medi Ambient incorporant al voltor un arnès amb dos sistemes emissors, un GPS i un transmissor terrestre per controlar els seus moviments. L'objectiu de les intervencions en les poblacions de voltor negre és unir les diferents poblacions de la península amb les províncies franceses.

Presentació del llibre Parc Natural de l'Alt Pirineu

El primer llibre fotogràfic sobre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, un dels territoris protegits més desconeguts del nostre país.

Jordi Bas, membre de La Sabina és un dels fotògrafs de natura més reconeguts del nostre país. Entre els reconeixements que han merescut les seves imatges, destaquen dos guardons al prestigiós BBC – Wildlife Photographer of the Year (2003 i 2007). Jordi Palau i Jordi Abella són els directors, respectivament, del Parc Natural i de l'Ecomuseu de les valls d'Àneu.

Mitjana (6 Vots)
14158 visites,
Nova espècie reproductora per la fauna catalana

Trobada al Parc Natural de l’Alt Pirineu la primera evidència de cria de ratpenat orellut alpí

 

 

Foto de Xavier Puig

 

Després que durant la tardor del 2009 s’haguésin trobat alguns individus aïllats d’orellut alpí (Plecotus macrobullaris) al Ripollès, confirmant-se com a nova espècie de mamífer a Catalunya, la setmana passada els investigadors Xavier Puig, David Guixé, Gerard Berengueres i Carles Flaquer van trobar evidències de cria d’aquesta especie amenaçada a la vall de Tor (T.M. Alins) i la vall d’Estaon (T.M. Vall Cardós), al Pallars Sobirà a uns 2.000 m d’altitud i dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

 

La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació Galanthus, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. L’estudi també compta amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge que financia el seguiment d’espècies de ratpenats en perill d’extinció inclòses al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.

 

Fins ara es desconeixia si aquesta espècie de ratpenat, que només viu a gran alçada, entre 1.500 i 2.800 m d’altitud, tenia poblacions estables a Catalunya. La captura i posterior alliberament de femelles lactants en prats alpins del Parc Natural confirma que l’espècie compta amb colònies establertes i permet tenir nova informació per tal de protegir els seus hàbitats de caça. Segons les primeres dades obtingudes aquesta espècie pot ser un bon indicador de la qualitat dels ecosistemes d’alta muntanya, on la ramaderia extensiva hi juga un paper decissiu.

 

Cal tenir en compte que els ratpenats són molt beneficiosos per a l’ésser humà ja que controlen les poblacions d’insectes, sobretot els mosquits i les mosques, de les quals en depreden tones i tones cada any. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d’habitats de la Unió Europea, i concretament aquesta nova espècie està inclosa dins el Projecte de Decret que crea el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya amb la categoria de “en perill d’extinció” com l’ós bru, el gall fer i el trencalòs.

 

Durant el 2011 es preveu ampliar la prospecció d’aquesta espècie al Parc i cercar quins son els llocs que utilitza per criar.

 

En relació al tema, el Parc Natural de l’Alt Pirineu organitza el proper dissabte 7 d’agost a Sort, al Parc del Riuet, la “Nit dels Ratpenats” amb tot un seguit d’activitats de descoberta per tota la família sobre els ratpenats per promoure’n el seu coneixement i protecció. Més informació i inscripcions a www.gencat.cat/parcs.

 

Mitjana (1 Vot)
15354 visites,
Mostrant 6 resultats.
Idioma

Entrevista destacada

Experiència

Òlives al Castell de Montclar

[ + info ]

Notícia del mes

El primer anellament del voltor negre del Pireneu

[ + info ]