Video picot i anou

Sabina 2.0

Si vols saber una mica més, ens pots seguir aquí també:


 

Patrocinador

Portal patrocinat per:

Nova espècie reproductora per la fauna catalana

Trobada al Parc Natural de l’Alt Pirineu la primera evidència de cria de ratpenat orellut alpí

 

 

Foto de Xavier Puig

 

Després que durant la tardor del 2009 s’haguésin trobat alguns individus aïllats d’orellut alpí (Plecotus macrobullaris) al Ripollès, confirmant-se com a nova espècie de mamífer a Catalunya, la setmana passada els investigadors Xavier Puig, David Guixé, Gerard Berengueres i Carles Flaquer van trobar evidències de cria d’aquesta especie amenaçada a la vall de Tor (T.M. Alins) i la vall d’Estaon (T.M. Vall Cardós), al Pallars Sobirà a uns 2.000 m d’altitud i dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

 

La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació Galanthus, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. L’estudi també compta amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge que financia el seguiment d’espècies de ratpenats en perill d’extinció inclòses al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.

 

Fins ara es desconeixia si aquesta espècie de ratpenat, que només viu a gran alçada, entre 1.500 i 2.800 m d’altitud, tenia poblacions estables a Catalunya. La captura i posterior alliberament de femelles lactants en prats alpins del Parc Natural confirma que l’espècie compta amb colònies establertes i permet tenir nova informació per tal de protegir els seus hàbitats de caça. Segons les primeres dades obtingudes aquesta espècie pot ser un bon indicador de la qualitat dels ecosistemes d’alta muntanya, on la ramaderia extensiva hi juga un paper decissiu.

 

Cal tenir en compte que els ratpenats són molt beneficiosos per a l’ésser humà ja que controlen les poblacions d’insectes, sobretot els mosquits i les mosques, de les quals en depreden tones i tones cada any. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d’habitats de la Unió Europea, i concretament aquesta nova espècie està inclosa dins el Projecte de Decret que crea el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya amb la categoria de “en perill d’extinció” com l’ós bru, el gall fer i el trencalòs.

 

Durant el 2011 es preveu ampliar la prospecció d’aquesta espècie al Parc i cercar quins son els llocs que utilitza per criar.

 

En relació al tema, el Parc Natural de l’Alt Pirineu organitza el proper dissabte 7 d’agost a Sort, al Parc del Riuet, la “Nit dels Ratpenats” amb tot un seguit d’activitats de descoberta per tota la família sobre els ratpenats per promoure’n el seu coneixement i protecció. Més informació i inscripcions a www.gencat.cat/parcs.

 

Mitjana (1 Vot)
15333 visites,
Idioma

Entrevista destacada

Experiència

Òlives al Castell de Montclar

[ + info ]

Notícia del mes

El primer anellament del voltor negre del Pireneu

[ + info ]